276
ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις με ένα κλικ – Τι πρέπει να ξέρουν οι ετεροδημότες

Κοινοποίηση

Με ένα κλικ εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που κάθε εκλογέας μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία ή τον εκλογικό του αριθμό στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου πλησιάζουν με το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ανοίξει ήδη την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» για τους πολίτες.

Έτσι, με ένα κλικ εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που κάθε εκλογέας μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία ή τον εκλογικό του αριθμό στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις».

Μάθε πού ψηφίζεις στις εκλογές με ένα κλικ

Για να βρείτε πού ψηφίζετε, μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας σας. Ακόμη, προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».

Οι ετεροδημότες

Οι εκλογές της 21ης Μάϊου 2023 θα είναι οι πρώτες κατά τις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, αρκεί να έχουν κάνει αίτηση τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr.

Παράλληλα, οι ετεροδημότες δικαιούνται ειδική εκλογική άδεια ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα μετακινηθούν:

Μία εργάσιμη ημέρα για απόσταση από 200 ‐ 400 χλμ.

Δύο εργάσιμες ημέρες σε όσους μετακινηθούν σε περιοχές άνω των 400 χλμ.
Τρείς ημέρες δικαιούνται όσοι ψηφίζουν σε νησί (χωρίς οδική πρόσβαση).
Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν την Παρασκευή 19 Μαΐου για να στηθούν τα εκλογικά τμήματα, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και μία μέρα μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Πρώτη φορά ψήφος από το εξωτερικό

Στις 20 Μαΐου, μία ημέρα δηλαδή πριν από τις εκλογές, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν για πρώτη φορά να ψηφίσουν από απόσταση.

Συνολικά κατέθεσαν το αίτημα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι του 2023, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους αποδήμους θα συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσκληση του Λευκού Οίκου στους τεχνολογικούς κολοσσούς για την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τέλη Σεπτεμβρίου

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Το Κόσοβο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους προειδοποιούν οι ΗΠΑ