ΛΟΑΤΚΙ 1 Scaled 1
PLUSΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΛΟΑΤΚΙ+: Εκούσια επιλογή ή μόδα της εποχής;

Κοινοποίηση

Δεν είναι κρυφό πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση των ατόμων που εντάσσονται στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, έχοντας προκαλέσει διχασμό στο κοινονικό σύνολο και ωθώντας τις δύο πλευρές σε ακρότητες. Δεν είναι λίγες οι φορές που, από τη μία πλευρά, έχουμε μάθει γιαπαντός είδους επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ενώ παράλληλα από την άλλη, έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς ψευδείς καταγγελίες ή προσβλητικοί λόγοι που αποσκοπούσαν στην στοχοποίηση ‘ομοφοβικών’ ανθρώπων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Το ερώτημα που δημιουργείται όταν αναδύεται αυτό το θέμα συζήτησης είναι αν ”γεννιέσαι ή γίνεσαι”.

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστήμη της Βιολογίας, ορισμένοι υποστηρίζουν πως τα γονίδια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σεξουαλικού προσανατολισμού. Άλλοι αναφέρουν ότι οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της προγεννητικής ή και της περιγεννητικής περιόδου, δύνανται να επηρεάσουν την σεξουαλική προτίμηση. Συγχρόνως, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν, ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να αποδοθεί σε ορισμένες γονιδιακές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στo ενδομήτριο περιβάλλον, και όχι στα γονίδια των ατόμων αυτά καθ΄αυτά.
Όσον αφορά τις προσεγγίσεις της ψυχολογίας, αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι και τον 19ο αιώνα, οπότε και οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν συστηματικά την ομοφυλοφιλία, η ερωτική επιθυμία και η έκφραση σεξουαλικού ενδιαφέροντος προς τα άτομα του ίδιου φύλου αντιμετωπίζονταν σε πολιτισμικό επίπεδο ως απόκλιση από το φυσιολογικό και ως ‘ασθένεια’. Περί τα μέσα του 20ου αιώνα, ο Σίγκμουντ Φρόυντ υποστήριξε ότι ο άνθρωπος διαθέτει ένα ομοφυλόφιλο και ένα ετεροφυλόφιλο τμήμα, όπου και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης καταφέρει να επικρατήσει. Παράλληλα αναφέρεται στο ανεστραμμένο οιδιπόδειο σύμπλεγμα, κατά τη διάρκεια του οποίου, τα ομοφυλόφιλα αγόρια τείνουν να ταυτίζονται με τη μητέρα τους, και να αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως μοναδικό αντικείμενο αγάπης (σε επίπεδο ναρκισσισμού).
ΜΜΕ

Εντούτοις, τα ΜΜΕ έχουν συμβάλλει στο να διαδοθούν τόσο η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα παρακλάδια της όσο και τα αιτήματά τους ορισμένα εκ των οποίων είναι:

1) Αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου

2) Θεσμική αναγνώριση πολυσυντροφικών σχέσεων

3) Νομιμοποίηση της σεξεργασίας και βελτίωση των συνθηκών αυτής

4) Ένταξη σεξουαλικής εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες και πολλά άλλα.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση των παιδιών σε αυτά τα πρότυπα τα έχει κάνει να χάνουν αθωότητα τους και συνάμα την παιδική τους ηλικία, οδηγώντας τα σε έναν δύσβατο δρόμο προς την ενηλικίωση και διαστρεβλώνοντας την αντίληψή τους για τον θεσμό της οικογένειας. Καθημερινά, μέσω ταινιών, σειρών, εκπομπών αλλά και διαφόρων influencer προωθείται (αν όχι επιβάλλεται) η αποδοχή στη συγκεκριμένη κοινότητα, μεγαλύτερος πολιτικός/θεσμικός εχθρός της οποίας έχει αναδειχθεί η εκκλησία. Η άρνηση παραχώρησης άδειας θρησκευτικού γάμου όπως επίσης και η μη αποδοχή σεξουαλικών συνευρέσεων μεταξύ του ιδίου φύλου ή με τη συμμετοχή πολλών ατόμων έχει καταστήσει μισητή την ορθόδοξη εκκλησία στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η παραπάνω άποψη, εν μέρει, ορθώς συμπεραίνεται καθότι ορισμένοι πατέρες της εκκλησίας είναι πολύ αυστηροί σε αυτό το ζήτημα αλλά κυρίως υπάρχει μία παραφιλολογία στο τί ακριβώς πρεσβεύει η ίδια η εκκλησία και στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα, η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία διατείνεται πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμαρτία,αμαρτία είναι η σεξουαλική επαφή καθώς την έλξη δεν την επιλέγει κάποιος αλλά αντίθετα την πράξη την επιλέγει. Ο απόστολος Παύλος γράφει πως η ομοφυλοφιλία είναι συνέπεια της διαστροφής που υπέστη το ανθρώπινο γένος με το προπατορικό αμάρτημα · προέρχεται από την απομάκρυνση της θείας χάρης απ’ την καρδιά του ανθρώπου, αφού οι άνθρωποι την έχουν διώξει ξεμακραίνοντας από το Θεό (Ρωμ. 1, 27, και γενικώς 1, 18-32). Άλλη μία σημαντική φυσιογνωμία της εκκλησίας είναι ο πατέρας Σεραφείμ Ρόουζ ο οποίος ήταν ομοφυλόφιλος και έχει γράψει αρετά βιβλία και άρθρα που αφορούν αυτό το θέμα, δείχνοντας πως στην εκκλησία μπορούν να βρουν καταφύγιο όλοι οι άνθρωποι.

Συμπεραίνοντας, η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ παρόλο που όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται, στην ουσία ελάχιστοι είναι αυτοί που ψυχικά και σωματικά αισθάνονται/είναι διαφορετικοί. Οι περισσότεροι, θέλουν να ακολουθούν το ρεύμα της εποχής, κάνοντας τον εαυτό τους έρμαιο των ορμών τους με αποτέλεσμα να αναλώνονται σε εφήμερες σχέσεις χωρίς ποτέ να βρίσκουν πληρότητα. Η εκκλησία και το κομμάτι της κοινωνίας που δεν υποστηρίζει αυτές τους τις ενέργειες είναι δίπλα τους περιμένοντας να βοηθήσει στις οποιεσδήποτε ανάγκες τους. Όλοι στηρίζουμε την διαφορετικότητα, όχι όμως την διαστροφή η οποία έρχεται κυρίως από το εξωτερικό και εμμέσως έχει αρχίσει να επιβάλλεται σε όλους τους τομείς (σχολείο, εργασία κ.λπ.). Τέλος, πρέπει η κοινωνία να λάβει υπόψιν τα πρότυπα που προβάλλονται στα παιδιά και η πίεση που τα ίδια δέχονται προκειμένου να μην αντιδρούν.

Πηγές:

Τάτσης Γ. (2022), Αυξάνονται θεαματικά τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στις ΗΠΑ, Αυξάνονται θεαματικά τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στις ΗΠΑ – Έρευνα αποκαλύπτει σημαντική άνοδο στις μικρές ηλικίες – ertnews.gr

Δούκας Γ. (2022), Τί πραγματικά λέει η Αγία Γραφή για την ομοφυλοφιλία;,Τι πραγματικά λέει η Αγία Γραφή για την ομοφυλοφιλία; – Ομοφυλοφιλία.gr (omofylofilia.gr)

Δικαιώματα και Διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας, Δικαιώματα και Διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας | Athens Pride

Ασκητής Θ. , Ομοφυλοφιλία: Βιολογικές, Ψυχολογικές και Κοινωνικές επιρροές, Ομοφυλοφιλία: Βιολογικές, Ψυχολογικές, Κοινωνικές Επιρροές – Health News (reporter.com.cy)

ΠΗΓΗ: maxmag.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τα σνακ που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο και καταστρέφουν τους στόχους σου για απώλεια βάρους

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Φάνι Γκόλντμαν: Η ιστορία μιας γυναίκας που εξοντώθηκε από την πατριαρχία

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

28η Οκτωβρίου: «Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες» – Το μήνυμα του πιλότου του F-16 που συγκίνησε όλη την Ελλάδα

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ