ευσταθία-βιβλιοθήκη-αγίας-παρασκευής-768x496-1
ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής είναι… «Γένους θρυλικού»

Κοινοποίηση

Η Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής είναι… «Γένους θρυλικού» και τη λένε «Ευσταθία». Όχι, δεν μετονομάστηκε η βιβλιοθήκη και ο μουσειακός χώρος που φέρει το όνομα του ευεργέτη της, Αλέκου Κοντόπουλου. Η καταξιωμένη τραγουδοποιός, μουσικός, θεατρική συγγραφέας και ερμηνεύτρια βρέθηκε εκεί και με τη δυναμική της παρουσία θύμησε τη σημασία της γυναικείας συνεισφοράς στις τέχνες, τις επιστήμες, τα γράμματα.

Το βιβλίο και το ψηφιακό της άλμπουμ (που διατίθεται σε μουσικές πλατφόρμες) με τίτλο «Γένους θρυλικού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις, ζωντάνεψε παρουσία επισκεπτών και θαμώνων εν είδει μουσικο-θεατρικού αναλογίου.

Η Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής είναι… «Γένους θρυλικού»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Πολιτιστικές συναντήσεις» που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου.

Στην εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος-θεατρολόγος Κατερίνα Θεοδωράτου και κείμενα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί: Άννα Φόνσου, Μάνια Παπαδημητρίου και ο δημοσιογράφος/ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Φύτρας.

Στα πλήκτρα ήταν ο Χάρης Μπότσης, στο Κοντραμπάσο η Μαμπρέ Κασαρτζιάν και στο Βιολί η Μελίνα Ντελίκου.

Η Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής είναι… «Γένους θρυλικού»
Στο βιβλίο/άλμπουμ «Γένους θρυλικού» περιέχονται κείμενα και τραγούδια για εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του 19ου και του 20ου αιώνα, αγωνίστριες που έκαναν τη δική τους επανάσταση, η κάθε μία στο αντικείμενό της, αφήνοντας βαθύ το αποτύπωμά τους στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού, και ζωντανεύουν με φαντασία, δημιουργικότητα και ιστορικές αλήθειες. Οι περισσότερες από τις προσωπικότητες που αναφέρονται στην έκδοση, ακολούθησαν μια μοναχική πορεία σε έναν άκρως ανδροκρατούμενο κόσμο, άνοιξαν δρόμους απαγορευμένους μέχρι τότε για το γυναικείο φύλο, κυνήγησαν το όνειρό τους και σμίλευσαν η κάθε μία το δικό της θρίαμβο, ακόμα κι αν αυτός για κάποιες δεν τους αναγνωρίστηκε εν ζωή.

Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου ανήκει στη Νικολέττα Γεωργιάδου και την πολύ προσεγμένη εικονογράφηση έκανε ο Αντώνης Γλυκός.

Λόγω υποψίας βροχής, η εκδήλωση που αρχικά θα λάμβανε χώρα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, πραγματοποιήθηκε εντός των εγκαταστάσεων.

Η Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής είναι… «Γένους θρυλικού»
Να σημειώσουμε ότι η Ευσταθία είναι μεγαλωμένη στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και πρόσφατα έβαλε υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του προηγούμενου δημάρχου (2014-2019), Γιάννη Σταθόπουλου.

«Γένους Θρυλικού» και στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Το μουσικοθεατρικό αναλόγιο – παράσταση ΕΥΣΤΑΘΙΑ – «Γένους Θρυλικού» θα παρουσιαστεί επίσης στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, στις 8 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στην Κεντρική Σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Καύσωνας: Τα 10 τρόφιμα που μας κρατάνε δροσερούς

Βοιωτία: Νεκρός εντοπίστηκε 57χρονος ψαροντουφεκάς

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Κηδεία Χρήστου Μουλά: Ανείπωτη θλίψη στο «τελευταίο αντίο» στα Χανιά